vrijdag 19 juni 2020

Sociale vaardigheden

 Nu mogen we niet meer samen komen om kennis te maken met de laatste sociale vaardigden . Samen met de werkgroep maakten we een filmpje die we elk in onze 'bubbel' konden bekijken. 
Volgende sociale vaardigheden kwamen aanbod. Aan elke sociale vaardigheid werd een aandachtspunt gekoppeld. 


KRACHT 6: ZEGGEN WAT WE GRAAG WILLEN (donker blauw) 
Het is niet vanzelfsprekend dat de ander jouw wensen weet en begrijpt; vertel hem dus wat je wensen zijn, met respect; dan kan dat leiden tot begrip en een welwillende houding. Wanneer je spreekt vanuit positiviteit, dus zegt wat je wél wilt, in plaats van wat je niet wilt, is het voor de ander gemakkelijker om rekening met je te houden en aan jouw behoeften tegemoet te komen. Als je veel woorden nodig hebt om te zeggen wat je in gedachten hebt, denk dan wat langer na.
aandachtspunt :op een beleefde manier zeggen wat we echt willen! 
KRACHT 7: OPNIEUW BEGINNEN (goud)
Als er een conflict is zijn de voorgaande thema’s te gebruiken om tot de kern van het conflict te komen; de laatste stap is dan elkaar vergeven en opnieuw beginnen. Elkaar vergeven is nog niet zo gemakkelijk, maar het geeft wel een gevoel van ruimte en vrijheid om verder te kunnen leven. We hoeven niet te weten hoe we kunnen vergeven, als we maar bereid zijn om te vergeven. Het wonder van vergeven is; van angst naar liefde gaan.
aandachtspunt : probeer het na een ruzie weer goed te maken en opnieuw te beginnen!
KRACHT 8 : IEDEREEN HOORT ERBIJ (rood) 
Elk mens is altijd deel van een groep; gezin, familie, vrienden, klas, club, volk, wereld, heelal……. Binnen die groep willen we ons evenwicht vinden en gelukkig worden. Dat gaat echter niet vanzelf. Het vereist van ons een eigen activiteit in de voorgaande thema’s. De uitkomsten van die activiteit vormen De Kracht van 8!
De kleuren in de windmolen staan symbool voor de Kracht van 8. Wanneer alle kleuren worden samengevoegd ontstaat de kleur wit; de kleur van eenheid!
aandachtspunt : ook al spelen/werken we nu elk in onze bubbel iedereen hoort erbij !